PUBLICACIONS DE L'ARXIU


De tots aquests treballs, jornades i seminaris que diferents membres de l'arxiu han presentat, aportem el següent llistat de publicacions:

- Cardona,R; Castany,J.; Guàrdia,J; Guerrero,Ll.: "Estratègies d'intercanvi i societat a la Catalunya interior durant el neolític mitjà".I Congreso Nacional de Neolítico de la Península Ibérica. Gavà-Bellaterra, 1995.

- Castany, Ramón, Guerrero: "La bòfia de la Valldan (Odèn, Solsonès) i el Neolític Antic del pre-Pirineu Lleidatà". ILERDA (Humanitats), 50: 61-94. Lleida, 1992-1993.

-Castany, Estany, Guerrero: "La cambra pirinenca de Santes Masses. Un sepulcre col.lectiu de bronze antic (Pinell, Solsonès)". 44 pàgs. Memòries d'Intervencions Arqueològiques a Catalunya, n 14. Dept. de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona, 1994.

- Cornet i Arboix, Lluís: "Unes notes sobre bibliografia vaterinària en català". Comunicació de l'acte inaugural de l'arxiu Històric Ciències de la Salut. Desembre de 1994.

- Cornet i Arboix, Ramon: "Alegries i decepcions en la recerca històrica sobre farmàcia. Segle XX". Comunicació de l'acte inaugural de l'Arxiu Històric Ciències de la Salut. Desembre'94.

- Guerrero Sala: "Els esquelets de Riudabella (Vimbodí, la Conca de Barberà): tafonomia, ritual, antropologia física i paleopatologia". In: Sanchez Campoy, Eduard: "Memòria d'excavació del sarcòfag de Riubadella". 1994.

- Guerrero Sala: "Un cas de violència a la Manresa del segle XIII". Butlletí dels Amics del Romànic del Bages, n89. Manresa, 1994.

- Guerrero Sala: "Joan Serra i Vilaró, pioner de l'antropologia física i la paleopatologia prehistòrica a la conca del Cardener". XXXIX. Reunió Intercomarcal d'Estudiosos de Catalunya. En premsa. Cardona, 1994.

- Guerrero Sala, Solé Muntané: "Mostratges demogràfics i paleopatològics d'unes necròpolis medievals de la comarca del Llobregat". Jornada commemorativa del XXV aniversari dels congressos d'història de la Medicina Catalana". Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. Barcelona, 1995.

- Guerrero Sala: "El Neolític a Grioteres: la cova sepulcral". Capítol VI del Llibre. In: Castany, et alii: "Les coves prehistòriques de les Grioteres (Vilanova de Sau, Osona)" 152 pàgs. Patronat d'Estudis Ausonencs. Pàgs 63-78. Vic, 1995

- Guerrero Sala: "La paleopatologia en la cista neolítica de Vilar Simosa (Olius, Solsonès). III Congrés Nacional de Paleopatologia. En premsa. Barcelona, 1995.

- Guerrero Sala: "Salut i malaltia en una comunitat neolítica del Solsonès". Entregat a la revista de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. Barcelona, 1995.

- Puche, A.: "Metges catalans exiliats a Mèxic. Obra realitzada i conclusions de l'Estudi". Comunicació a l'acte inaugural de l'Arxiu Històric Ciències de la Salut de la tesi doctoral realitzada. Desembre 1994 i conferència a la Reial Acadèmia de Medicina. Barcelona, 1995.

- Ribes i Fonts,C (1995): "Notícies dels metges moianesos del segle XVIII al XIX" Jornada d'Història de la Medicina. Reial Acadèmia de Medicina. Barcelona, 1995.

- Rotllan Verdaguer, A, Selga Ubach, S (1995): "Història de l'epidèmia de febre tifoide a Santpedor durant l'any 1902". Jornada d'Història de la Medicina. Reial Acadèmia de Medicina. Barcelona.

- Rotllan Verdaguer (1992): "Joaquim Dalmau i Sitges (1904-1950)" Dovella. Num. 43-44. Desembre 1992.

- Rotllan Verdaguer (1992): "Aspectes històrics de la salut laboral a Manresa"Dovella.núm. 43-44. Desembre 1992.

- Rotllan Verdaguer (1995): "Tifus i Mort a Santpedor-1902-". Centre d'estudis del Bages. Quadern en preparació.

- Sallés i Planes, Lluís,. "Els Arxius parroquials, font d'informació sociosanitària dels nostres avantpassats". Conferència a l'acte inaugural de l'Arxiu Històric Ciències de la Salut, vers la seva tesi doctoral. Desembre 1994.

- Selga Ubach, Simeó: "Crònica resumida del sanatori del Miracle com a sanatori tuberculós els anys 1936-37". Jornada inaugural del Curs Acadèmic. Societat Catalana d'Història de la Medicina. Solsona, 1995.

PREMI D'INVESTIGACIÓ EN HISTÒRIA DE LA MEDICINA

En la darrera reunió de la Junta de la Delegació Comarcal del Bages del Col.legi de metges es va decidir entre d'altres aspectes, concedir un premi d'Investigació en Història de la Medicina amb un nom a determinar i una quantitat que podria girar entorn a les 200.000 a 250.000 ptes. En aquest moment estem treballant en la redacció de les bases del guardó, que encara no té nom atrogar.


TORNAR A LA PÀGINA PRINCIPAL