Mongetes de Castellfollit del Boix
Bodegó amb mongetes
  ORÍGEN.-   Aquestes mongetes van arribar a Castellfollit del Boix fa prop de 300 anys, fruit d'un intercanvi comercial amb Amèrica. L'any 1787 l'escriptor anglès Arthur Young ja esmentava la presència d'aquest llegum en el municipi en el seu llibre "Viatge per Catalunya".

  CULTIU.-   Els pagesos de Castellfollit del Boix han sembrat aquestes mongetes any rere any en una zona de muntanya, en uns terrenys llimosos i rics en calç. Amb el temps, aquest llegum s'ha adaptat a les característiques del sòl i al microclima de Castellfollit del Boix, fins el punt que es fa difícil la seva producció fora del municipi.

  VARIETAT PRÒPIA.-   L'Institut de Recerca i Tecnologia Agrària (IRTA) ha estudiat les característiques morfològiques i tecnològiques d'aquesta mongeta i hi ha conclòs que es tracta d'una llavor i una planta de caràcters propis de la qual no es pot determinar ni el seu origen ni la varietat. Són, doncs, Mongetes de Castellfollit del Boix.

  QUALITAT.-   Les mongetes de Castellfollit del Boix tenen unes qualitats pròpies que les defineixen i diferencien d'altres mongetes. Tenen una textura fina, no són farinoses ni pastoses, tampoc són pelludes, sinó que la seva pell és fina i brillant.

Denominació comarcal   DENOMINACIÓ DE QUALITAT.-   Les mongetes de Castellfollit del Boix tenen la qualificació de Denominació Comarcal de Productes Alimentaris del Bages, segons estableix l'ordre de 9 de novembre de 1994, publicada al Diari Oficial de la Generalitat.

  ASSOCIACIÓ DE PRODUCTORS.-   Els pagesos, units en l'Associació de Productors de Llegums de Castellfollit del Boix, fem esforços per recuperar un cultiu històric, que és típic i tradicional d'aquest poble de muntanya, i que ha format part dels nostres hàbits alimentaris durant segles. Els pagesos hem trobat en les mongetes i cigrons un plat agraït, que ens satisfà i que és ideal per reposar forces després del treball.

Associació de Productors de Llegums de Castellfollit del Boix.

enrera
enrera
següent
següent
Gastronomia del Bages