Castellfollit del Boix

El municipi Joies Arquitectòniques
Festes Majors Ruta cap al cim del Cogulló
Mapa de situació

   El municipi constituit l'any 1836, situat al sud del Bages, limitant amb l'Anoia, ocupa un conjunt de relleus que formen la divisòria entre les conques del Llobregat i l'Anoia. paisatge Hi ha boscos de pins i també roures i alzines, però moltes hectàrees van cremar en successius incendis forestals. L'únic corrent fluvial del territori és la riera de Castellfollit. L'agricultura és totalment de secà; hi predomina el blat, l'ordi, la vinya, oliveres i l'ametller, i tenen fama les mongetes, conreades ja als voltants del segle XVIII. També hi ha una ramaderia bastant diversificada: boví, oví, porcí, etc.

   El poble, de 350 habitants (702 m), situat en un altiplà, en un paratge estratègic, entre el Cogulló de Can Torre (877 m) al nord, el més alt del municipi, amb una esplèndida vista, i el coll de Gussem (799 m) al sud, no és l'únic nucli del municipi. Existeix també el de Maians, amb 144 veins, que sorgí a l'indret d'un antic hostal de camí de Manresa a Igualada, i el poble disseminat de Grevalosa, 18 habitants, a més d'un nombre destacat de masíes esparses.


   JOIES ARQUITECTÒNIQUES

   Als afores de Castellfollit trobarem l'església parroquial de Sant Pere, romànica, construida a mitjans del segle XI i reformada successivament els segles XIII, XVI i restaurada l'any 1988. A la foto en podeu veure la façana. església

   Prop seu hi ha l'església i el nucli de Santa Maria del Pla. A Maians existeixen les runes del castell, ja esmentat l'any 927, i d'una església romànica llombarda. També existia a Grevalosa un castell del segle X actualment desaparegut.

   Dins del terme hi ha a més les capelles del mas Can Prat, de Sant Jaume del Clot del Grau, de Sant Vicenç de Fontanelles, romànica molt ben conservada, i vestigis ibèrics i romans a més del dolmen de Can Marquet de Grevalosa, un dels millors exemplars megalítics de la comarca i que encara conserva la llosa de cobertura.


   FESTES MAJORS

   Les festes se celebren a cada un dels nuclis urbans del municipi. Així, el primer diumenge de maig, la Santa Creu, és de Castellfollit del Boix qui celebra la seva festa major, i la festa d'estiu l'últim cap de setmana d'agost i el primer de setembre. El tercer diumenge de maig, és la festa major de primavera de Maians, i el diumenge més a prop de Sant Andreu és la seva festa d'hivern.

   El diumenge anterior a Sant Marc se celebra l'aplec a l'ermita de Grevalosa. Al més a prop de Sant Jaume és el nucli del Clot del Garu qui celebra el seu aplec, i l'11 de setembre, la Diada Nacional al cogulló de Can Torre, centre geogràfic de Catalunya per a molts.


   MAPA de SITAUCIÓ

Mapa de situació


enrera
índex
següent
següent
Gastronomia del Bages